Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

#29 – Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε


Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε
(σε Τατιάνα και Τάκη)

Το μήνυμα στο κινητό έγραφε: «Σήμερα πίνουμε για να τον ξενυχτήσουμε με μοιρολόι. Θα ρθεις αύριο για την κηδεία;».
Ο Σάμιας ζούσε στην ταράτσα της Τατιάνας, μέσα σε ένα ενυδρείο με χώμα που ήταν τοποθετημένο πάνω στο μπαρ. Τον γνωρίσαμε το καλοκαίρι. Όταν ποτίζαμε τα φυτά, με τις πρώτες σταγόνες που ρίχναμε στο ενυδρείο απ το λάστιχο του νερού, αυτός ξεφύτρωνε απ την τρύπα που είχε σκάψει στο χώμα και κολλούσε σε μια γωνία τρομαγμένος. Μέχρι που μας συνήθισε. Φαίνεται πως εκεί μέσα είχε βρει το καταφύγιο του από τους εξωτερικούς παράγοντες. Τις δεκάδες γάτες του σπιτιού αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Το χε κάνει κανονικό τσαρδί του το ενυδρείο, μποέμ, αναρχικός και ρέμπελος.
Λοιπόν η Τατιάνα που τον είχε χάσει για μέρες τον ανακάλυψε το Σάββατο, -ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στο ενυδρείο-, νεκρό σε μουμιοποιημένη κατάσταση. Ξεραμένο!!! Οι συνθήκες θανάτου άγνωστες. Ο Τάκης κορόιδευε περιπαικτικά: «Πέθανε ο φίλος σας». Μέχρι να πάει το μυαλό μου στο σαμιαμίδι είχα θάψει όλη την Άρτα και τα Γιάννενα. Νόμιζα πως επρόκειτο για κάποιον γνωστό μας, της “τάξης” των ανθρώπων.
Και τολμώ να πω πως εκείνες τις μέρες του Σεπτέμβρη που θελα να μαι τελείως μόνος, ο Σάμιας ήταν η μοναδική αθόρυβη συντροφιά μου όταν πήγαινα για να ποτίσω τα φυτά, καθότι η Τατιάνα διακόπευε στα μαγευτικά Κύθηρα βεβαίως-βεβαίως.
Και τον κλάψαμε το Σάββατο με ρακή και την Κυριακή ολημερίς με κρασί μίξη Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη και Σαμιώτικο. Ααα ναι και φωτιά στα κάρβουνα. Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, μανιτάρια πλευρώτους, λουκάνικα, πατάτες και ελληνικός καφές στη χόβολη για τελείωμα.
Κι όλα αυτά τα συνοδέψαμε με Στράτο, Μητροπάνο, Τερζή, Πόλυ Πάνου, Ρίτα Σακελλαρίου, Άντζελα και πολλούς άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες νεκρούς και ζωντανούς. Μέχρι και σόλο κλαρίνο Μάκη Τσίκο ακούσαμε. Μόνο ο Βασιλάκης ο Τερλέγκας μας έλλειψε δυστυχώς γι αυτό και θα τον φάτε παρακάτω στη μάπα τετράκις με το ζόρι.
Αιωνία η μνήμη σου Σάμια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου